Melkveebedrijf Claassen

Melkveebedrijf familie Claassen

Rens is de 4e generatie boer op dit melkveebedrijf.

De overgroot opa van Rens begon eind 19e eeuw de boerderij op de huidige locatie, waarvan de openveld schuur nog een onderdeel was. Opa Louis Claassen heeft het huis met aangrenzende schuur in 1923 gebouw. De schuur is helemaal met riet onderlegd. De familie Claassen is altijd al ondernemend en vooruitstrevend geweest. Zo was dit het eerste bedrijf in deze regio met melkleidingen.  De ligboxenstal (dwars achter de schuur) is gebouwd in 1973 door de vader van Rens, die samen met zijn vrijgezelle broer de boerderij runde. In 1999 is deze met 20 meter verlengd. Ondanks dat de gebouwen niet nieuw zijn,  zijn ze  wel up-to-date gehouden. Zo is de ligboxenstal voorzien van 2 melkrobots, een voer-aanschuifrobot en een mestrobot. In 2012 is er tijdens de dakrenovatie gekozen om het dak te voorzien van zonnepanelen, waardoor het bedrijf energie neutraal is.

De overgroot opa van Rens begon eind 19de eeuw de boerderij op de huidige lokatie, waarvan de openveld schuur nog een onderdeel was. Opa Louis Claassen heeft het huis met aangrenzende schuur in 1923 gebouwd. De schuur is helemaal met riet onderlegd. De familie Claassen is altijd al ondernemend en vooruitstrevend geweest. Zo was dit het eerste bedrijf in deze regio met melkleidingen.  De ligboxenstal (dwars achter de schuur) is gebouwd in 1973 door de vader van Rens die, samen met zijn vrijgezellig broer, de boerderij runde. In 1999 is deze met 20 meter verlengd. Ondanks dat de gebouwen niet nieuw zijn,  zijn ze  wel up-to-date gehouden. Zo is de ligboxenstal voorzien van 2 melkrobots, een voer-aanschuifrobot en een mestrobot. In 2012 is er tijdens de dakrenovatie gekozen om het dak te voorzien van zonnepanelen, waardoor het bedrijf energie neutraal is.
De 115 koeien hebben weidegang. De huiskavel is 15 hectare groot. Daarnaast ligt er nog 40 hectare op afstand. Deze huiskavel is net groot genoeg om de koeien iedere dag vers gras te kunnen aanbieden (mits het op zijn tijd regent). In de periode van mei tot en met oktober gaan de koeien naar buiten. Naast deze melkkoeien lopen er circa 80 kalveren (onder het jaar) en pinken (boven het jaar) op het bedrijf. De huiskavel is niet groot genoeg om ook deze dieren buiten te laten. Als in het najaar het weer het toe laat, komen de koeien volledig op stal en mogen de drachtige pinken nog de wei in.
Door de keuze van melksysteem hebben de koeien zelf de mogelijkheid te bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Elke koe heeft een halsband aan met haar herkenningsnummer en transponder. Door deze transponder wordt de koe door de melkrobot herkend. Bij afwijkingen van beweging en/of melkproductie worden er attentiegegevens gemeldt, waardoor Rens zijn aandacht direct kan richten op de koeien die dat nodig hebben.
De productie van de koeien ligt gemiddeld boven de 30 kilogram melk per koe per dag. Gemiddeld kom je dan uit op 3 melkbeurten per dag. Dit is een gemiddelde wat betekent dat een pasgekalfde koe wel 5x per dag gemolken kan worden en een hoogdrachtige koe (net voor droogstand) maar 1x door de robot komt. De 2 melkrobots zijn dus 23u van de dag operationeel. Dat laatste uutje is nodig om de robots 3x over de dag te reinigen. Hygiene is een belangrijk aandachtpunt om melk te mogen leveren en wordt door de melkfabriek (in dit geval FrieslandCampina) nauwekeurig bewaakt.
Om de koeien optimaal melk te laten produceren krijgen ze naast het vers gras, kuilgras en snijmais, een aanvullig van maxiaal 10kg krachtvoer/brok. Van deze 10kg wordt 6kg in de melkrobots verstrekt. Doordat deze brok erg smakelijk is, worden deze koeien op deze manier ook naar de melkrobots gelokt om gemolken te worden. Slim hè!!
Een koe wordt ongeveer 6 weken voordat zij een kalfje krijgt drooggezet ofwel droogstand genoemd Dit houdt in dat ze met “zwangerschapsverlof” mag. Ze hoeft geen melk meer te geven. Ze krijgt uitgebalanceerde voeding en rust. Zo kan het kalf goed groeien in haar buik en zij zelf op krachten blijven. Als het kalfje geboren is, wordt het kalfje in een eenlingbox gelegd. Bij geboorte heeft het kalf weinig weerstand. Door goede hygiene en extra aandacht wordt het kalfje weerbaarder. Daarvoor is de eerste moedermelk/biest erg belangrijk. Hierin zitten belangrijke voedings- en antistoffen. Deze eerste paar weken na de geboorte zijn cruxiaal en verdienen de nodige aandacht. Na deze 2 weken gaan ze naar een groepshuisvesting. Hier zitten meerdere kalveren van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar. Ze liggen heerlijk in het stro en krijgen melk uit een drinkautomaat. De drinkautomaat maakt steeds kleine beetjes melk aan door middel van een soort blender waarbij warm water en melkpoeder gemixt worden. Ook deze kalfjes hebben daarvoor een halsband met transponder om hun nek waardoor het systeem weet wat en wanneer het kalfje gedronken heeft. Over de dag krijgt ze maximaal 9 liter verdeelt over 8 porties.
Iedere dag wordt er een uitgebalanceerd rantsoen gemaakt voor alle dieren. Zowel voor de melkkoeien, de koeien in de droogstand en het jongvee. Het rantsoen bestaat uit ingekuilde snijmais, kuilgras en dit jaar (2021) eigen geteelde voederbieten. Om het helemaal in balans te krijgen wordt dit aangevuld met een hoeveelheid krachtvoer wat op maat wordt gemaakt. Alle prodructen worden daarvoor onderzocht op hun voerderwaarde.

Omdat het voerhek niet groot genoeg is, kunnen alle melkkoeien niet te gelijk eten. Daarom worden alle het voer, met behulp van een shovel, geladen in een mengvoerwagen. De naam zegt het al. Deze wagen is een grote mixer, die het mooi homogeen door elkaar mengt. Hierdoor maakt het niet uit wanneer een koe naar het voerhek komt, omdat elke hap die de koe neemt hetzelfde is. Om de koeien gemotiveerd te maken te komen eten, wordt dit meerdere malen op de dag aanschoven naar het voerhek. Dit bevordert ook de loop op de melkrobot.

Hopelijke heeft u een mooi beeld gekregen van wat er op dit bedrijf gebeurt. Mocht iemand van de familie Claassen zien lopen, spreek ze gerust aan! Wij staan altijd open voor een gesprek met U!