Melkveebedrijf Claassen

De VOF Vijfhuizen Varkenshouderij is een samenwerking tussen Guus van de Burgwal en David van Leijsen. Zij zijn geen familie van elkaar en dat maakt het bijzonder.

De overgroot opa van Rens begon eind 19e eeuw de boerderij op de huidige locatie, waarvan de openveld schuur nog een onderdeel was. Opa Louis Claassen heeft het huis met aangrenzende schuur in 1923 gebouw. De schuur is helemaal met riet onderlegd. De familie Claassen is altijd al ondernemend en vooruitstrevend geweest. Zo was dit het eerste bedrijf in deze regio met melkleidingen.  De ligboxenstal (dwars achter de schuur) is gebouwd in 1973 door de vader van Rens, die samen met zijn vrijgezelle broer de boerderij runde. In 1999 is deze met 20 meter verlengd. Ondanks dat de gebouwen niet nieuw zijn,  zijn ze  wel up-to-date gehouden. Zo is de ligboxenstal voorzien van 2 melkrobots, een voer-aanschuifrobot en een mestrobot. In 2012 is er tijdens de dakrenovatie gekozen om het dak te voorzien van zonnepanelen, waardoor het bedrijf energie neutraal is.

Op het bedrijf worden zg vleesvarkens gehouden: Bij een vaste biggenfokker  worden biggen gekocht van ongeveer 25 kg en als de varkens 110 / 120 kg wegen worden ze verkocht.
De biggen komen bij aankomst op het bedrijf in een schone verwarmde stal, zodat ze zich snel thuis voelen.
De varkens worden gehouden onder strenge eisen voor oa huisvesting , voeding, verzorging, gebruik van energie en voer. De gezondheid van de varkens is heel belangrijk en wordt elke dag streng bewaakt.
De inrichting van de stal bestaat hoofdzakelijk uit kunststof panelen. Die zijn glad en dus gemakkelijk te reinigen. De vloeren zijn voorzien van coating zodat vuil er niet gemakkelijk aanhecht.
Het varkensvoer komt van een erkende voerfabrikant en wordt zeer regelmatig gecontroleerd op kwaliteit.
Een computergestuurde droogvoerinstallatie zorgt elke dag voor een afgewogen portie voer voor de varkens.
De varkens kunnen de gehele dag water nemen naar behoefte.
De mest wordt afgevoerd via een erkende mestdistributeur. Deze mest is een waardevolle meststof voor diverse gewassen in de akkerbouw en voedergewassen.
Hoewel de huisvesting nu op alle fronten voldoet moet uiterlijk 2024 de uitstoot van oa ammoniak (in de uitgaande ventilatielucht) als gevolg van een overheidsmaatregel verder worden beperkt. Bijvoorbeeld door middel van een zg luchtwasser.
Een forse investering waar direct geen hogere opbrengsten tegenover staan.
In 2020 zijn zonnepanelen op het dak gelegd om energie voor hoofdzakelijk eigen gebruik op te wekken. Dat werkt naar volle tevredenheid.
Ook is een noodaggregaat op het bedrijf aanwezig om bij stroomuitval de stroomvoorziening over te nemen. De ventilatoren in de stal kunnen dus altijd doordraaien om de varkens te voorzien van verse lucht.
Het ventilatie systeem is zodanig ingericht dat het duurzaam is: betrouwbaar, zuinig in energieverbruik en veilig:  Een alarmsysteem meldt storingen in de ventilatie direct aan de GSM van beide varkenshouders.
Bij hoge buitentemperaturen wordt een koelsysteem bij de luchtinlaat in werking gesteld.
De nevelinstallatie zorgt ervoor dat de binnenkomende lucht een aantal graden zakt, wat het welzijn en comfort van de varkens duidelijk verbetert.