Aardbeienkwekerij Loonen

Aardbeienkwekerij Loonen

Met het op deze wijze kweken van aardbeien dragen zij bij aan de gezondheid van de mens, met in achtneming van natuur en milieu.

Het glastuinbouwbedrijf van Jack en Anja Loonen ligt aan de noordkant van het Lint van Oosteind. Zij telen er glasaardbeien. Het tuinbouwbedrijf is al 3 generaties in de familie.

Het glastuinbouwbedrijf van Jack en Anja Loonen ligt aan de noordkant van het Lint van Oosteind. Zij telen er glasaardbeien. Het tuinbouwbedrijf is al 3 generaties in de familie.
De aardbeien worden geteeld zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Iets waar Jack al jaren mee bezig is en vol passie over kan vertellen. En als je hem vraagt of hij tuinder is of ondernemer dan zegt hij: tuinder.
Het is hem gelukt om aardbeien te telen zonder aanwezigheid van restanten van gewasbeschermingsmiddelen op de vrucht. Om dit te bereiken wordt gedaan aan weerbaar telen. Alles wordt vanuit de natuur bekeken. Weerbaar telen houdt onder andere in de plant niet aantrekkelijk maken voor insecten. Het bodemleven is hierbij ook belangrijk. Er vindt een wisselwerking plaats tussen de plantenwortels en het bodemleven. Bepaalde voedingsstoffen kan de plant niet omzetten en bodemleven help de plant daarbij. Om het bodemleven weer te helpen mengt de ondernemer natuurlijke producten door de potgrond. Sinds gewerkt wordt vanuit de principes van weerbaar telen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. Sluipwespen en andere natuurlijke vijanden zijn uit den boze. Wat van buitenaf in komt vliegen wordt middels vangplaten weggevangen. Vangplaten zijn voor de insecten aantrekkelijke plaatjes voorzien van een kleefstof. Als spuiten noodzakelijk is, gebeurt dit biologische bestrijdingsmiddelen zoals schimmels en bacteriƫn. Een bijkomend voordeel van het gebruik van biologische middelen is dat er gen resistentie tegen optreedt.
Het water dat aan de planten wordt gegeven komt 100 meter uit de bodem. Ultrafiltratie zorgt ervoor dat het water helemaal schoon in het voorraadbassin terecht komt. Venturie zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zuurstof in het water komt. Aan het water wordt de voeding toegediend die de planten nodig hebben. De planten krijgen water vanuit de dag voorraad.
Via een waterval, voor voldoende zuurstof, kabbelt het langs stenen naar de planten. Het te veel aan water wordt opgevangen en gaat door een lavafilter. Deze lavafilter werkt als biologische ontsmetter. Om het ontsmette water daarna weer op te waarderen kronkelt het water door een wervelpijp. Door deze werveling komt zuurstof in het water.
Geteeld wordt het ras El Santa; een oud ras dat het in de weerbare teelt erg goed doet. De planten worden in augustus geplant. Tot Kerst vindt de eerste oogst plaats. In het voorjaar nog een keer. Het plukken gebeurt door seizoenarbeiders. Een zorgvuldig en intensief gebeuren. In het voorjaar zelfs 7 dagen in de week. De aardbeien worden geleverd aan de veiling in Hoogstraten (Belgiƫ). Op deze veiling wordt nog op de traditionele manier gewerkt met een veilingklok.