Melkveebedrijf Claassen

Melkveebedrijf familie van der Schriek

Familie van der Schriek heeft een melkveebedrijf met daarnaast zorgboerderij “Levensvreugde”

De overgroot opa van Rens begon eind 19e eeuw de boerderij op de huidige locatie, waarvan de openveld schuur nog een onderdeel was. Opa Louis Claassen heeft het huis met aangrenzende schuur in 1923 gebouw. De schuur is helemaal met riet onderlegd. De familie Claassen is altijd al ondernemend en vooruitstrevend geweest. Zo was dit het eerste bedrijf in deze regio met melkleidingen.  De ligboxenstal (dwars achter de schuur) is gebouwd in 1973 door de vader van Rens, die samen met zijn vrijgezelle broer de boerderij runde. In 1999 is deze met 20 meter verlengd. Ondanks dat de gebouwen niet nieuw zijn,  zijn ze  wel up-to-date gehouden. Zo is de ligboxenstal voorzien van 2 melkrobots, een voer-aanschuifrobot en een mestrobot. In 2012 is er tijdens de dakrenovatie gekozen om het dak te voorzien van zonnepanelen, waardoor het bedrijf energie neutraal is.

Het is een familiebedrijf waarbij de melkveehouderij en de dagbesteding voor ouderen goed met elkaar gecombineerd zijn.
Onze koeien, 70 in getal, zijn gehuisvest in een ligboxen stal en hebben weidegang op de huiskavel. De koeien worden gemolken in een melkstal.  Al onze koeien hebben naast twee oornummers ook nog een oorsensor. Door de sensor is de gezondheid en de activiteit van de koe makkelijk op afstand in de gaten te houden. Naast de melkkoeien zijn er ook nog vijftig stuks jongvee aanwezig in de leeftijdsgroep van 0 tot 2 jaar.
Naast de melkkoeien en jongvee zijn er ook geitjes, kippen, konijnen, een ezel, eenden, katten en een hond op de boerderij aanwezig.
Ook liggen er op het dak van de ligboxen stal zonnepanelen die het bedrijf voorzien van energie.
In onze zorgboerderij bieden we dagbesteding aan met name ouderen. De meeste ouderen die bij ons komen hebben een vorm van dementie of een andere ouderdom gerelateerde beperking.  Door de combinatie is er altijd wat te doen en te beleven. Geen dag is hetzelfde. We willen de ouderen laten meegenieten van alles wat de boerderij te bieden heeft. Een kalfje dat wordt geboren, de bloesem aan de fruitbomen. Kortom alle seizoenen beleven en ervaren. We vinden het belangrijk dat de ouderen wordt uitgedaagd om de dingen te doen die ze leuk vindt en nog goed kunnen.
De ouderen mogen mee helpen op de boerderij.  Ze verzorgen de geiten, kippen en de konijnen. Ze helpen mee in de moestuin en in de bloementuin. Tussen de middag wordt er warm gegeten met producten uit de moestuin.  Daarnaast wordt er van het fruit uit de tuin Jam gemaakt, wat we verkopen aan belangstellende. Naast de tuin en de dieren is er ook de mogelijkheid om creatief of met hout bezig te zijn.
De dagbesteding geeft ontlasting van de thuis situatie zodat de oudere langer thuis kan blijven wonen.