Melkveebedrijf Claassen

Loonbedrijf van Ginneken B.V.

Begonnen, officieel in 1964, als familiebedrijf en nog altijd een familiebedrijf

De overgroot opa van Rens begon eind 19e eeuw de boerderij op de huidige locatie, waarvan de openveld schuur nog een onderdeel was. Opa Louis Claassen heeft het huis met aangrenzende schuur in 1923 gebouw. De schuur is helemaal met riet onderlegd. De familie Claassen is altijd al ondernemend en vooruitstrevend geweest. Zo was dit het eerste bedrijf in deze regio met melkleidingen.  De ligboxenstal (dwars achter de schuur) is gebouwd in 1973 door de vader van Rens, die samen met zijn vrijgezelle broer de boerderij runde. In 1999 is deze met 20 meter verlengd. Ondanks dat de gebouwen niet nieuw zijn,  zijn ze  wel up-to-date gehouden. Zo is de ligboxenstal voorzien van 2 melkrobots, een voer-aanschuifrobot en een mestrobot. In 2012 is er tijdens de dakrenovatie gekozen om het dak te voorzien van zonnepanelen, waardoor het bedrijf energie neutraal is.

In oorsprong was het een traditioneel gemengd bedrijf zoals dat zo vaak was in het Brabantse. Door de vraag van collega boeren naar hulp op hun bedrijf, gingen de zonen van de familie Van Ginneken, Henk en Christ, deze boeren hulp bieden bij het maaien van het gras en het schudden van het hooi. Van het een kwam het ander. Zo werd een gebruikte combine overgenomen en ingezet voor het dorsen van het graan. In 1966 kocht de familie hun eerste nieuwe combine en al gauw liepen er op het bedrijf meerdere. Om aan de vraag te voldoen en om iedereen op de afgesproken tijd te bedienen, werd het machinepark steeds verder uitgebreid. Deze toegenomen vraag zorgde er ook voor dat er personeel in dienst werdt genomen. In de jaren 70 ging het bedrijf zich ook richten op drijfmestverwerking, gevolgd door grondwerk. Ook kwam het mais zaaien en hakselen in opmars. Ook dit werd opgepakt. Als er nieuwe machines en technieken kwamen was het bedrijf  Van Ginneken die het als eerste aanpakte en toepaste en dat is zo gebleven.

Nu nog is het bedrijf de juiste partner voor loonwerk, grondwerk of mestdistributie. Hierbij staan kwaliteit en veiligheid voorop. Om aan deze kwaliteits- en veiligheidseisen te voldoen heeft het bedrijf certificaten van Veiligheid Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) en Voedselkwaliteit Loonwerk (VKL). Tractors hebben een bumper op de hefinrichting voorop, zodat zij bij een aanrijding met een auto/fietser het voertuig niet onder de tractorwielen komen.

Voor elk werk en elke grondsoort hebben zij de juiste mensen, ervaring en machines. Met behulp van deze machines wordt ervoor gezorgd dat de grond op de juiste wijze wordt bewerkt en verbeterd voordat deze grond wordt ingezaaid. Elk gewas en elke grondsoort vraagt om een andere zaaibedbereiding voordat het inzaaien kan gebeuren. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan kan worden ingezaaid.

Kranen en shovels worden ingezet bij grondwerkzaamheden. Afhankelijk van de te klaren klus worden kleinere bijvoorbeeld minigraver, of grotere machines zoals de rupskraan, ingezet.
Ook treft u op het bedrijf een uitgebreid wagenpark aan om in korte tijd grote hoeveelheden mest te transporteren. De grote hoeveelheid mest die in één keer wordt meegenomen, wel zo’n 36 kuub, betekent ook veel gewicht dat getransporteerd wordt.
Alle trailers zijn daarom uitgerust met een geijkt weegsysteem en AGR/GPS. Het laatst genoemde systeem controleert of het hele mesttransport volgens de daarvoor geldende protocollen wordt uitgevoerd. Om schade aan de wegen en het straatwerk te voorkomen zijn de trailers voorzien van 2 stuurassen. En voor uw veiligheid met dode hoek spiegels en camera’s.
De mest wordt niet alleen vervoerd, maar ook verspreid over het land. Daarvoor hebben zij de beschikking over moderne machines en passen zij methoden toe die geen of in elk geval zo min mogelijk schade aanbrengen aan milieu, bodem en bodemleven. Bewust omgaan met mens, dier, natuur en milieu staat bij alle medewerkers hoog aangeschreven, waarbij zij ogen en oren goed de kost geven.
Moesten zij vroeger van de machine afstappen om een nest eieren in veiligheid te brengen of jonge hazen ergens anders neer te zetten, tegenwoordig worden zij geholpen door standaard op de machines aangebrachte hulpmiddelen ter voorkoming van dierenleed.
Van Ginneken B.V. klein begonnen door het verlenen van hand- en spandiensten, nu uitgegroeid tot een groot, dienstverlenend loonbedrijf.